Jellemzők, a rendszer felépítése

A GUIDO rendszerünk elsősorban múzeumok, időszaki- és állandó kiállítások, képtárak, aukciós házak, és egyéb, jellemzően épületen belüli kiállítások számára jelent megoldást, ahol sok funkciós műtárgy-információs rendszerre van igény, beleértve az egyedileg tervezett és kontrollált túra ill. tárlatvezetést, kvíz-játék funkciókat, multimédiás audioguide funkciókat, stb. (A funkciók részletesebb leírását lásd alább.)

A rendszer technikai háttérként saját (épületen belüli) kiszolgáló - adatbázis ill. web szerver - üzemeltetését, a tartalom előállításhoz, karbantartáshoz pedig legalább egy számítógépet igányel. A megvalósítás méretétől függően (kiszolgált mobil-eszközök száma, bemutatott műtárgyak száma, stb) a kiépítés lehet egyszerűbb, ahol egyetlen számítógép látja el az összes funkciót, és lehet nagyobb léptékű, dedikált kiszolgálóval és több munkaállomással.

A rendszer a tartalom közvetítéséhez speciális, masszív, ipari mobil eszközöket használ, melyek jól bírják a fizikai igénybevételt, behatásokat.

A GUIDO rendszer a következő egymással szorosan együttműködő modulok együttesét jelenti.

Modulok:

 • Központi adatkezelő szoftver
  A Központi adatkezelő szoftver egy személyi számítógépes (PC-s) alkalmazás. Az üzemeltető ennek a modulnak a segítségével rögzíti és tartja karban az objektumokhoz, túrákhoz, kvízekhez és egyéb tartalmakhoz rögzítettt információkat.
 • Mobil tárlatvezető és Információs szoftver
  A Mobil tárlatvezető és Információs szoftver egy mobil kéziszámítógépes alkalmazás. Ez a modul működik a látogatók számára rendelkezésre bocsájtott mobil eszközökön. Ez a tényleges tárlatvezető alkalmazás.
 • Szinkronizációs alrendszerek
  Web szolgáltatások gyűjteménye, amely biztosítja a modulok közötti adat-szinkronizációt, a szinkronszöveg-támogatást, a kvízek eredménylistájának karbantartását, a mobil eszközök szoftver frissítését.

Mobil eszköz

A GUIDO mobil információs eszköz (PDA) egy könnyű, ergonomikus és szilárd házba van csomagolva, amelynek ütésállósága és egyéb környezeti hatások elleni védelme ipari szabványnak megfelelő, így különösen alkalmas mindennapi használatra a nagy forgalmú beltéri és kültéri alkalmazásokhoz. A GUIDO használható vonalkód-leolvasóval, RFID egységgel is, vagy ha szükséges anélkül, integrált érintőképernyős billentyűzettel.

Abban az esetben, ha ettől eltérő igények merülnek fel, személyre szabott megoldást készítünk önnek.


Ugrás az oldal tetejére

Az eszköz ...

 • ergonomikus, ipari tokozású, ütésálló 1m-ig
 • érintőkijelzős
 • vonalkód- illetve RFID olvasófejjel ellátott
 • integrált WLAN-al az adatszinkronizáláshoz
 • állítható méretű vállpánttal, fejhallgatóval
 • fejhallgató csatlakozással
 • töltőállomással 1 vagy 4 eszköz számára

TARTALMI ELEMEK

A GUIDO a multimédiás tartalmak széles palettáját képes kezelni és bemutatni. Ezek lehetnek szöveges információk, képek, helyszíni alaprajzok, audió anyagok (hangok, zenék, narráció) vagy videó anyagok. Ezek egymással szabadon kombinálhatók, így lehetőség van bonyolult menürendszer nélkül információs szöveg mellett képeket megmutatni és hanganyagokat lejátszani.

Oldal típusok:

 • Szöveges oldal
  Címmel, képpel, menükkel és egyéb aktív képernyő elemekkel ellátott, alapvetően szöveges információt nyújtó oldal.
 • Teljes oldalas kép
  Címmel, és aktív képernyő elemekkel ellátható, képi információt nyújtó oldal.
 • Audio oldal
  Szöveggel, képpel ellátható, audio fájlt lejátszó oldal. A lejátszás lehet automatikusan induló, vagy a felhasználó által kontrollálható (indítható, megállítható, újrahallgatható).
 • Teljes képernyős video oldal
  Az audió oldalhoz hasonlóan a lejátszás itt is lehet automatikus, és manuálisan vezérelt.
Ugrás az oldal tetejére

TÚRÁK, TÁRLATVEZETÉS

A rendszerben létrehozható túrák az elektronikus tárlatvezetés eszközei. A látogató a falra kihelyezett információs tábláról kiválasztja az őt érdeklő témájú tárlatvezetést és a mellette levő vonalkódot leolvasva a szoftver végigvezeti őt a túra egyes lépésein.

A tárlatvezetés lehet szabad - azaz a látogató szabadon barangolhat a tárlat elemein - és lehet kötött, amikor a látogató a szoftver által irányítva járhatja végig túrát. A két mód vegyesen is használható, azaz a tárlatvezetés egy része szabad, egy része kötött.

A tárlatvezetés tartalmazhat elágazásokat, lehetőséget biztosítva a látogatónak, hogy válasszon a túra egyes részében több alternatíva közül. Tartalmazhat ezen kívül „hurkokat” is, amikor a látogatónak lehetősége van a tárlat egyes lépéseinél bővebben, extra lépéseket végigjárva tájékozódni, majd visszatérni és folytatni a tárlatvezetést.


Ugrás az oldal tetejére

KVÍZEK, JÁTÉKOS ISMERETSZERZÉS

A rendszer a múzeumlátogatás nyújtotta élmény fokozása és a látogatók szórakoztatása érdekében lehetőséget biztosít kvízjátékok létrehozására. A kvíz játékok során a rendszer kérdéseket tesz fel a látogatónak egy adott objektumhoz, témához kapcsolódóan, és rögzíti a játékban elért eredményeket.

Kvíz tetszés szerint

A GUIDO-val a kiállításokhoz korlátlan számú kvíz játék kapcsolható. Célirányos kérdésekkel a GUIDO a figyelmet a kiállítás műtárgyaira és azok történetére irányítja. E játékok elsődleges célja a kapott ismeretek feldolgozása és a hatékony gondolkodás ösztönzése kötetlen, szórakoztató formában úgy, hogy ez kicsiknek és nagyoknak is érdekfeszító maradjon. Példák:

 • Feleletválasztásos kvíz
  A rendszer feltesz egy kérdést, és a látogatónak választania kell az előre megadott válaszok közül. Létrehozható egy vagy több helyes válaszos feladat is. A kérdés lehet szöveges, vonatkozhat képes, hang vagy video információra is.
  Például: Milyen állat látható a képen? Milyen állat hangja hallható? Milyen állat látható a következő videón?
 • Objektum kereséses kvíz
  A rendszer feltesz egy kérdést, és a látogató egy objektum kódjának leolvasásával válaszol.
  Például: Keresse meg a legrégebben festett képet a teremben! Válassza ki azt a festményt, melyet a képen látható művész festett!
 • Objektum felismerés kvíz
  A látogató egy képtöredék alapján próbálja megtalálni a műtárgyat. Ha ez nem sikerül, akkor kérheti több részlet felfedését is, de ebben az esetben csökken az elérhető pontszám.

A GUIDO az ötletesen szabható játékok széles skálájával rendelkezik, ezzel lehetőség nyílik kérdezős játékokkal, hangjátékokkal, képrejtvényekkel, kirakós játékokkal, képtöredék vadászatokkal igazi élménnyé alakítani a múzeumlátogatást.

Eredményesség mérése

A játékokban minden helyes válasszal pontok szerezhetők, így a GUIDO a nagy versenyszellemmel megáldott látogatók igényeit is kielégíti. A látogatók által elért eredményeket közzé lehet tenni az eredménykijelzőn.

Ismeret közvetítő funkció

A GUIDO a játékokkal nem csak az eredményességet jutalmazza, hanem segít az ismeretek megszerzésében és feldolgozásában is. Ennél fogva a múzeumpedagógiában és az iskolák látogatással egybekötött oktatói munkájának támogatásában is nagyszerűen alkalmazható eszköz.

Ugrás az oldal tetejére

A kvízjáték ...

 • játékossá teszi az ismeretszerzést
 • gazdagítja az információ közlés formáit
 • elősegíti a szerzett ismeretek megőrzését
 • a gyermekek számára is élménydússá teszi a látogatást
 • segíti az együttműködést az iskolai oktatással

Speciális funkciók

Speciális információs oldalak, reklám felületek

A GUIDO rendszer támogatja az egyedi tájékoztató, figyelemfelhívó vagy reklám jellegű speciális információs oldalak kezelését is. Létre lehet hozni egyedi üdvözlő képernyőket, melyeken a napi ajánlott programok, aktualítások, hírek szerepelnek, de egyedileg struktúrált, szöveges vagy képes menükkel vezérelt több oldalas reklám felületeket, ajánlókat is.

Látogatói visszajelzések, kérdőívek

A rendszerben Létrehozhatók a látogatói visszajelzések gyűjtésére szolgáló egyedi kérdőívek. Az adatok feltöltés után a központi modulban megtekinthetők.

Többnyelvű narráció videó tartalmakhoz

A rendszer lehetőséget nyújt video tartalmak - bemutatók, kisfilmek, stb. - többnyelvű narrációját biztosítani. A látogató megáll a video fal/monitor előtt, leolvassa a kihelyezett, általa választott nyelvnek megfelelő vonalkódot, és a mobil eszközén hallgathatja a video anyaghoz tartozó, szinkronizált narrációt az adott nyelven.


Ugrás az oldal tetejére