A GUIDO.WEB rendszer jellemzői, fő funkciói

A rendszer elsődleges célja, hogy objektumokról (műtárgyak, épületek, szobrok, gépek, kiállítási tárgyak, termékek, stb.) helyfüggetlenül - akár utcán, tereken közutakon is -, a felhasználó saját mobil eszközére közvetítsen azonnali információt.

A rendszer tervezése során kiemelt figyelmet fordítottunk a lehető legszélesebb-körű és legegyszerűbb, mindemellett költséghatékony felhasználhatóságra. Technikai háttérként nincs szükség másra, mint egy web-tárhelyre, ahol a rendszer elérhető interneten keresztül. Ennek megfelelően a rendszer rövid idő - akár néhány nap - alatt bevezethető.

Az objektumokról közvetített információ szabadon szerkeszthető, a szöveges tartalom mellett multimédiás tartalommal is ellátható. Képek, audió anyagok (hangok, zenék, narráció) vagy videó klipek, filmek is rögzíthetőek, mely tartalmi elemek egymással szabadon kombinálhatók. A rendszer az objektumról összeállított tartalmat mind PC-s böngészőre, mind mobil eszközökre optimalizált változatban képes megjeleníteni, az adott eszközre optimalizált formában, egységes arculattal, tetszőleges számú nyelven.

Menedzsment könnyen, egyszerűen

A GUIDO.WEB oldalain megjelenő tartalmakat egy WEB-es felületű, internetes vagy intranetes környezetben is egyaránt használható központi kezelő programmal lehet szerkeszteni, mely segítségével könnyen és egyszerűen lehet előállítani több nyelvű műtárgy-információkat, túrákat, információs aloldalakat.

Azonosítás kód leolvasással

Minden műtárgyhoz hozzárendelhető egy kétdimenziós pontkód (QR kód, a képe itt látható), melyet egyszerű nyomtatóval kinyomtatva el lehet helyezni a műtárgyon vagy annak tárlóján. A látogató kamerával felszerelt okostelefonjával vagy tabletjével könnyen és gyorsan le tudja olvasni a kódot és a program azonnal a kiválasztott műtárgy részletes információit tölti be.
(Olvassa le az itt látható QR kódot mobil eszközével és betöltődik a demó oldal mobil-optimalizált verziója.)

 

Használható eszközök ...

 • okostelefon (iPhone, Android, Windows Phone, stb...)
 • tablet
 • netbook
 • notebook, laptop
 • asztali számítógép (távoli böngészésre)

TARTALMI ELEMEK

Műtárgy-információk multimédia tartalommal

A rendszer tetszőleges számú (mű)tárgyat tud kezelni. A tárgyakhoz kapcsolódó információs oldalakon a szöveges információkon túl különböző média anyagokat lehet rendelni: képet, audió és videó tartalmat.

Információk csoportosítása

A rendszer lehetőséget nyújt a műtárgyak csoportosítására, kategorizálására. A csoportosítás, kategorizálás tetszőleges szempont szerint történhet. Például múzeum esetén műtárgy-kategóriák, aukciós háznál aukciók, túrisztikai információs rendszernél területi egységek (belváros, városrészek), tematika (műemlékek, épületek, szórakozás), termék információs rendszernél termékcsoportok (fehér borok, vörös borok, díjnyertes boraink), stb. A rendszerben tetszőleges számú csoport hozható létre, egy-egy tárgy pedig több csoportba is tartozhat.

Tematikus tárlatvezetés, túra üzemmód

A rendszerben létrehozhatóak tematikus túrák, tárlatok, melyek lépésről lépésre végigvezetik a látogatót a túratervben szereplő (mű)tárgyakon. A túrák, tárlatok száma korlátlan, és egy-egy tárgy több túrában is szerepelhet.

Kiemelt információk kezelése

A rendszer lehetőséget biztosít a főoldalon kiemelt információk elhelyezésére, melyek mutathatnak konkrét (mű)tárgyakra, de lehetnek hír-, cikk-, hirdetés-blokkok, illetve bármilyen egyéb más tartalom is.

Hasznos információk kezelése

Az oldalon a navigácót szabadon testreszabható főmenü, és tetszőleges számú, oldalt vagy alul elhelyezhető további kiegészítő menük, navigációs blokkok segítik. A menü elemek mutathatnak a rendszerben létrehozott bármely tartalomra (tárgy, kategória, túra, egyéb oldal, tartalom), mutathatnak külső oldalakon szereplő tartalomra, illetve letölthető dokumentumokra is.

Ugrás az oldal tetejére

TÚRÁK, TÁRLATVEZETÉS

A rendszerben létrehozható túrák az elektronikus tárlatvezetés eszközei. A látogató a kihelyezett információs tábláról kiválasztja az őt érdeklő témájú tárlatvezetést, túrát és a mellette levő QR kódot leolvasva a szoftver végigvezeti őt a túra egyes lépésein.

A túrák létrehozásában a rendszer teljes szabad kezet nyújt a tervezőnek. Tetszőleges számú túra - tematikus tárlatvezetés - hozható létre, melyekbe lépésként/állomáskémt felvehetőek a rendszerben már rögzített műtárgyak (egy műtárgy több túrában is szerepelhet).

Ezen kívül egyedi, csak az adott túrában szereplő képések, állomások, helyszínek is rögzíthetőek, melyek tartalma szabadon összeállítható. Hozzáadható például felvezető, átvezető, magyarázó, útbaigazító, stb. tartalom. Természetesen minden lépés (legyen az a túrába bevont műtárgy vagy egyedi lépés) vegyesen tartalmazhat szöveges és multimédiás tartalmat. (Képet, hangot, videót, vagy például a következő helyszínre való eljutást segítő térképet.)

Ugrás az oldal tetejére

CÉLTERÜLETEK

A rendszer néhány lehetséges alkalmazási területe:

 • Múzeumokban, időszaki- és állandó kiállításokon, képtárakban, aukciós házakban
 • Állatkertekben, vadasparkokban, arborétumokban, tanösvényeken
 • Információ szolgáltatásra turisztikai látványosságokról, játékos városbemutatókon
 • Vendéglátóipari információk szolgáltatására (pl. többnyelvű, multimédiás étlap)
 • Egyedi kiállítások, gyűjtemények bemutatásához
 • Vállalati séták, oktatóutak esetén
 • Régészeti ásatásokon a leletek bemutatására
 • Kereskedelmi termékinformációs rendszer (termékek felcímkézése és forgalmazása QR kóddal, amit leolvasva a vásárló az áruházban, a helyszínen kap bővebb információt a termékről)
Ugrás az oldal tetejére

DEMÓK

A GUIDO.WEB rendszerhez készítettünk több működő, kipróbálható demó weboldalt, melyek különböző célterületek tematikáján keresztül mutatja be a rendszer lehetőségeit.

A GUIDO.WEB rendszer elérhetó demó példányai:

 

Múzeumi tárlatvezető és műtárgy-információs rendszer demó

A GUIDO.WEB rendszer múzeumi témájú, kiállítási környezetre kialakított online demonstrációs oldalát tekintheti itt meg, melyben egy elképzelt képtár tartalmával és felületével bemutatjuk a rendszer tudását és a benne rejlő lehetőségeket.

 

Állat- és növénykerti túravezető és információs rendszer demó

A GUIDO.WEB rendszer állatkerti és növénykerti környezetre kialakított online demonstrációs oldalát tekintheti itt meg, melyben egy elképzelt állatkert állatain és egyéb tájékoztató jellegű információin keresztül bemutatjuk a rendszer tudását és a benne rejlő lehetőségeket.

 

Turisztikai információs és túravezető rendszer demó

A GUIDO.WEB rendszer turisztikai környezetre kialakított online demonstrációs oldalát tekintheti itt meg, melyben Győr városának turisztikai látványosságain, vendéglátóipari és program információin keresztül bemutatjuk a rendszer tudását és a benne rejlő lehetőségeket.

 

Ugrás az oldal tetejére

DEMÓ QR kódok

A mobil eszközökre optimalizált felület betöltéséhez olvassa le a kiválasztott demóhoz tartozó QR kódot saját mobil eszközével.