Luzern-i Történeti Múzeum, Svájc (Historical Museum Luzern)

A rendszer első verzióját 2003-ban - partnerünkkel együttműködve - a Luzern-i Történeti Múzeum (Historical Museum Luzern, Switzerland) számára valósítottuk meg. A rendszer második, lényegesen több szolgáltatást és teljes multimédiás támogatást nyújtó verziója 2009-ben készült el, és ma már ezt az új rendszert használja a Múzeum.

A múzeum a GUIDO rendszert a következő kiépítésben használja: vonalkódos technológiát alkalmaznak a műtárgy azonosításra, a látógatókat belépéskor egy speciális, erre tervezett mobil eszközözzel látják el. A megvalósítás elsősorban a műtárgy-információ közvetítésre és az elektronikus tárlatvezetésre koncentrál.

A bevezetés során a múzeum a kiállított műtárgy-állományát egyedi vonalkóddal látta el, ezt a műtárgy melletti kis információs lapon helyezték el. A vonalkód leolvasása után a műtárgy rögzített adatai - szöveges alapinformációk, származási hely, leírás, érték, restaurációs adatok, képek, audio és video tartalom - megjelennek a készüléken, segítve a látogatót a tárggyal kapcsolatos bővebb ismeret megszerzésében.

A múzeum a GUIDO rendszert használja a nem kiállított műtárgyak katalogizálására, illetve a műtárgyakkal kapcsolatos események, információk rögzítésére is. (pl. restaurációs folyamat, kölcsönadás, stb.)

A technikai megvalósítás a múzeum területének nagy részén offline módot használható, azaz az információkat és a felhasználói tevékenységet a múzeum látogatás során az eszköz tárolja. Ez a megvalósítás nem igényeli a múzeum teljes területére kiterjedő online kapcsolat (wi-fi hálózat) kiépítését. A szükséges online kommunikáció (kzíz eredmények feltöltése, stb.) a múzeum fogadó termében - a porta, információs pult, jegyárusítás, készülék-kiadás helyén - történik, amikor a látogató átveszi a készüléket, illetve a látogatás végére érve visszaadja azt.

  • Luzern
  • Luzern
  • Luzern

Tiroli néprajzi múzeum, Ausztria (Tiroler Volkskunstmuseum Innsbruck)

A Tiroli néprajzi múzeum (Tiroler Volkskunstmuseum) 2009-ben vezette be a teljes multimédiás támogatást nyújtó új verzióját rendszerünknek.

A múzeum egy nagyszabású, átfogó technológiai, multimédiás fejlesztés keretében vezette be a GUIDO rendszert, mint egyik kulcs komponenst. A bevezetett rendszer 150 speciális mobil eszközzel áll a látogatók rendelkezésére, melyet a belépéskor kapnak kézhez.

A múzem a szokásos tárgy-infomáció szolgáltatáson kívül kihasználja a rendszer elekronikus tárlatvezetési, kvízjáték, illetve többnyelvű video-narrációs képességeit. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy a múzeum több, un. "showroom"-ot rendezett be, ahol nagy kijelzőkön folyamatosan filmanyagok kerülnek bemutatásra és a GUIDO rendszer szolgáltatja a futó filmanyaghoz a szinkronizált, többnyelvű narrációt. A múzeum füllhallgatót is biztosít az eszközökhöz, így a látogatók nem zavarják egymást az audio tartalmak hallgatása közben.

  • Luzern
  • Luzern
  • Luzern